Creativiteit is ontdekken, experimenteren & risico's nemen!

Voor 2019 zijn er veel trends en ontwikkelingen in de techniek die het UX en UI design flink kunnen veranderen. Vandaag gaan we er een paar belangrijke bespreken. UX staat voor user experience en UI staat voor user interface. User experience houdt in wat de gebruiker beleeft tijdens het gebruik maken van bijvoorbeeld uw website. User interface is hoe de website is opgebouwd voor de gebruiker. Deze onderwerpen hebben met elkaar te maken omdat een goede user interface kan bijdragen aan een goede user experience.

Deep flat (3D)

Twee dimensionale designs domineren al 5 jaar lang de wereld van UI design. Het voordeel van twee dimensionale designs gebruiken voor een website is dat ze minder laadtijd nodig hebben, hierdoor is de website sneller dan een website met 3D designs. Maar designers proberen hun interfaces interessanter te maken door te werken met schaduw, lichtinval en reflecties om meer diepte te creëren en hiermee een 3D effect te maken.

Dit noemen wij ook wel deep flat design. Het is een nieuwe manier om met schaduw en andere tools van een twee dimensionale afbeelding, een 3D afbeelding te maken. Deze manier van design zullen wij veel meer zien in de komende jaren.

Stem UI voor snellere UX

We gebruiken nu al voice commands bij onze apparaten, denk aan Siri bij Apple, Google Home en Alexa bij Amazon. Voice UI biedt een snellere en makkelijkere manier van computers en andere apparaten te bedienen door gebruik te maken van onze stem. Voor 2019 is voorspelt dat ongeveer 50% van alle zoekmachines stemgebaseerd zullen worden. De zakelijke wereld zou snel gebruik moeten gaan maken van deze snel groeiende technologie. Voice User Interface (VUI) kan erg handig zijn voor mensen met een beperking, denk maar aan blinde mensen.Multi device design

Smartphones hebben de manier waarop mensen toegang hebben tot informatie verandert. Daarom zijn de termen “mobile-friendly” en “mobile-first” belangrijke termen geworden voor designers. Gebruikers/klanten vinden een goede mobiele website erg belangrijk. Sterker nog 60% van de gebruikers raad een bedrijf niet aan wanneer hun website niet mobile-friendly is. Als uw website niet mobiel ondersteund wordt dan mis je een grote groep mensen. Omdat de markt nu vol zit met allerlei verschillende smart devices en rond 2020 zal het aantal verbonden apparaten per persoon stijgen naar 6.58 per persoon.

In 2019 zullen wij ons meer richten naar multi-device experience. Hiermee willen wij een reis creëren die kan worden ervaren op meerdere apparaten. Denk aan een Uber bellen via Google Home en daarna betalen met je telefoon.Augemented Reality:

Augmented reality is langzaam maar zeker zijn plek aan het vinden in de web en app design. Het begon allemaal met spelletjes zoals Pokémon GO, daar kon je via jouw camera een Pokémon zien die er niet in het echt is. Deze functie zal in de toekomst ook veel meer gebruikt worden! In 2019 zullen designers geforceerd worden om verder te denken dan screen-only design. AR zal gebruikt worden door gebruikers om bijvoorbeeld hun te helpen om een nieuwe stad te verkennen, te navigeren door een vliegveld en nog veel meer.


Nacht of dark modus om de gebruiker te beschermen

Met de introductie van de dark mode bij Apple, kunnen wij verwachten dat meer websites en bedrijven hier gebruik van gaan maken. Andere websites zoals Medium en Twitter hebben deze functie al. Het voordeel van donkere thema’s gebruiken is dat de gebruiker minder last van zijn ogen gaat krijgen. Doordat men in het donker naar felle witte schermen kijken, kunnen gebruikers op langer termijn last kunnen krijgen van hoofdpijn en van hun ogen. Deze optie verwachten wij zeker meer opkomen voor de komende jaren!

Download ons magazine

Wil je meer weten? Bas neemt contact met je op!