Creativiteit is ontdekken, experimenteren & risico's nemen!

In de afgelopen jaren is de vraag naar digitale producten enorm gegroeid. Hierdoor is de druk op de IT afdelingen van bedrijven ook gestegen. De IT afdelingen kunnen namelijk niet voldoen aan de toenemende eis voor digitale producten, want zij moeten zich richten op meerdere projecten tegelijkertijd. Terwijl de business kant van het bedrijf graag zo snel mogelijk zijn digitale oplossingen klaar voor gebruik wilt hebben.

Ieder bedrijf dat met IT projecten zoals applicatieontwikkeling werkt loopt tegen hetzelfde probleem aan, er zijn te weinig developers. Door dit te kort, moeten bedrijven een alternatief vinden om alsnog aan hun eis voor digitale producten te voldoen. Daarom bieden citizen developers een goed alternatief.

Wie zijn die citizen developers?

Citizen developers zijn mensen die voor bedrijven werken aan digitale producten zoals bijvoorbeeld een bedrijfsapplicatie. Zij hebben vaak geen formele IT opleiding gevolgd. Iedereen kan een citizen developer worden, als je een beetje gevoel voor techniek en IT hebt! Vaak zijn citizen developers millennials (mensen geboren tussen het jaar 1980 en 2000), zij zijn opgegroeid met moderne technologie zoals computers en mobiele telefoons. Hierdoor hebben zij van zichzelf al veel gevoel voor technologie en kunnen zij snel dingen op dit gebied aan leren.

Denk bij citizen developers aan een mix van een eindgebruiker en een developer, op deze manier vormen zij de menselijke kant van uw digitale transformatie. Zij kunnen zich namelijk verplaatsen in de bezoeker van uw website of applicatie. Een citizen developer kan problemen snel identificeren en oplossingen verzinnen, dankzij dit maken zij het ontwikkelingsproces van de applicaties een stuk sneller en gemakkelijker.

Chris Obdam, de CEO van Betty Blocks zei dit jaar bij Betty Blocks On Stage 2019 het volgende over citizen developers, “Wij moeten de manier waarop wij development benaderen drastisch veranderen. Wij hebben gewoon niet voldoende developers beschikbaar. Maar wij hebben helemaal geen developers nodig, wij hebben mensen nodig.”

No-Code voor citizen developers

Als u onze blog een beetje heeft gevolgd dan heeft u ons vaker horen praten over No-Code development. Met No-Code kun je complexe applicaties ontwikkelen zonder te coderen! Dit maakt No-Code enorm interessant voor citizen developers, zij hebben namelijk zoals eerder vermeld vaak geen IT achtergrond. Dit betekent vaak dat zij geen professionele programmeurs zijn, maar ze zijn wel handig met IT.

No-Code platformen zoals die van Betty Blocks, onze partner op gebied van Rapid Application Devlopement, zijn enorm gebruiksvriendelijk voor citizen developers.

Citizen developers kunnen namelijk snel en gemakkelijk leren werken in het Betty Blocks No-Code platform, doordat ze werken in een drag & drop interface. Dit is een visuele manier van werken waarin je de bouwblokken voor de applicatie naar de juiste plaats sleept (denk maar aan bestanden op je bureaublad slepen naar een mapje).

"The future of coding is no coding at all" - Chris Wanstrath CEO van GitHubDownload ons magazine


Hoe kunnen citizen developers zorgen voor betere samenwerking tussen deze afdelingen?

Bouwe Koopal, dé ambassadeur voor citizen developers, hij heeft in de afgelopen jaren een onderzoek gedaan op dit gebied. Vorige week is zijn boek uitgekomen genaamd "the world of UDI". Uit dit onderzoek heeft hij onder andere ontdekt dat er vandaag de dag dezelfde communicatiekloof is tussen de IT en Business afdelingen als 30 jaar geleden. Citizen developers kunnen een goede oplossing bieden tegen dit probleem.

De IT en Business afdelingen zijn twee verschillende afdelingen met hele andere behoeftes en perspectieven. De business afdeling wilt graag snel hun applicatie hebben zodat zij makkelijker hun taken kunnen doen en de IT afdeling heeft meerdere projecten die ze tegelijkertijd moeten doen. Hierdoor kunnen zij niet voldoen aan de vraag naar digitale producten, maar citizen developers kunnen een brug vormen tussen deze twee afdelingen.

Dit kunnen ze doordat zij vaak mensen vanuit de business zijn die de middelen hebben om zelf te werken aan de applicatie. Hierdoor kunnen zij bepaalde taken overnemen van de IT'ers zodat de IT'er zich kan focussen op de grotere taken. Hierdoor is de applicatie een stuk sneller ontwikkeld.

Hoe efficiënt werken met Citizen Developers?

Citizen developer is een opkomend onderwerp in de IT en we zullen nog veel vaker van ze horen in de toekomst. Maar hoe kan u als bedrijf het beste werken met citizen developers?

De business is geen IT & de IT is geen business.. daarom is het zo belangrijk dat ze worden opgeleid tot waardige citizen developers. Zorg voor cursussen op het juiste vakgebied en dat ze worden ingewerkt door de IT afdeling. Uiteindelijk zijn ze goed geïnformeerd om zelf aan de slag te gaan met het ontwikkelen van software in het No-Code platform & mogen ze zichzelf een citizen developer noemen!


Wilt u meer weten over No-Code, citizen developers, etc? Bas neemt graag contact met u op!